Playstation - en guldgruva för den auditive

Intressant fakta of the day:

Om du har en gammal Playstation 1 hemma, låt den inte bara stå och dega!  Häromdagen läste jag en intressant artikel om att ljudkortet i Playstation 1 motsvarar en CD-spelare som du idag köper i affären för 6000 kronor. Kan det verkligen stämma? Jag bestämde mig såklart för att testa själv eftersom att jag råkar ha två stycken i hyllan som hitills softat för sju...





Hur skulle testet gå till då? Tja... Det rimligaste vore ju att helt enkelt koppla in den till ett maffigt ljudsystem och helt enkelt köra en modern CD-skiva i den, men det testet får vänta några dagar. Istället jämförde jag ljudkvalitén från Resident Evil 4 till Wii mot Resident Evil 2 till Playstation.

Chockerande, överraskande och glädjande nog så verkar artikeln stämma. Självklart har själva komprimeringen och inspelningen av ljudet i ett spel skapat för tio år sedan inte en chans mot dagens spel, men ljudet nådde ut på ett annat sätt med Playstation. Tonerna kändes fylligare och klarare. 

Jag valde även att jämföra Playstation med dess ärkefiende Nintendo 64. Efter att ha spelat Resident Evil 2 i några minuter kan jag bara konstatera att N64, oavsett spel, är brutalt underlägsen prestandamässigt. Leon S. Kennedy pratar silkeslent. Mario hostar. Och skriker. Samtidigt. N64'ans grafik är grumlig och känns ofärdig. Playstation är i vissa stunder inte helt underlägset ett tidigt Playstation 2-spel.  


På många sätt står vi och stampar på samma ställe idag. Nintendo Wii är brutalt underlägsen Playstation 3 rent prestandamässigt. "Blu-ray VS optisk disk" är som "Valfri Pizza på en fredagkväll VS mjölig gröt en mulen tisdagförmiddag".

Och om vi verkligen ska ta upp fighten så är det värt att nämna att PS3'an bär på 256 MiB XDR RAM, 256 MiB GDDR3 video-RAM på 700 MHz RSX-GPU (grafikprocessor) från nVidia (128 bit pixelsprecision, 1080p upplösning, 300 miljoner transistorer, 90 nm) medans Wii bara bär runt på futtiga 24 MiB 1T-SRAM systemminne och 64 MiB 1T-SRAM, "övrigt", minne och en trendig chihuahua på axeln.  På många sätt står vi alltså och stampar på samma ställe idag. Gropen har bara blivit lite djupare...

Nog om konsolkrig. Har du en Playstation 1och en shysst ljudanläggning hemma? Testa själv!

Hur det kan vara möjligt? Ingen aning... Fråga din mamma och pappa...




    

Kommentarer
Postat av: Astronauten

Jaså du

2008-10-12 @ 12:29:07
URL: http://astronautenochfrank.blogg.se/
Postat av: Sonny

Playstation FTW:P Sony har alltid varit lite före sin tid med konsollerna medans Nintendo fick spelen som man ville ha.

2008-10-13 @ 00:56:35
Postat av: T-man

Intressant, får ta och testa en dag.

2008-10-18 @ 19:08:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0